VZW Perdito Vereniging voor Paarden in Nood
in samenwerking met kinderen en volwassenen met een beperking

Click here to edit subtitle

Tips

lege ruimte boven
foto

                              Weetjes en Kneepjes...

Zet een paard stil en er is veel kans dat je gauw problemen krijgt! 


  • Een paard in de vrije natuur legt ongeveer 18 km per dag af.  Hoe ziet het dagelijkse leven van jouw paard er uit? 

23 of 24 uur per dag op stal slijten, is geen optie.  Daar komt alleen maar stress van en bijhorende gezondheidsproblemen. 

 

  • Dat een gedomesticeerd paard bij voorkeur in de wei gehouden wordt, hoeft geen betoog.  Onderzoek wijst  uit dat bewegingsprikkels, door de aanwezigheid van soortgenoten, belangrijker zijn dan de omvang van de wei. Paarden hebben sociaal contact nodig om gestimuleerd te worden.

 

  • Vrije paarden brengen ongeveer 60% van hun tijd al etend door. Voor paarden die binnen staan, loopt dit al gauw terug tot 15 %.  Hun spijsverteringsstelsel wordt daardoor behoorlijk op de proef gesteld. Door te grazen worden ze bovendien verplicht om te bewegen. Op een zandbodem worden de bewegingsprikkels al een flink stuk  gereduceerd. Wat doen paarden die solitair op stal worden gehouden. Juist, zich vervelen … of net niet gek worden. Een ‘stalpaard’ dagelijks beweging  gunnen is niet alleen goed voor zijn welzijn, maar maakt hem ook veiliger in de omgang!

 

  • Spiermassa past zich aan de behoefte van een paard aan. Na een week volledige stilstand in een box, merk je al een duidelijk verschil in spiermassa. Alleen spieren die door beweging worden aangespannen, groeien en worden sterker. 

 

  • In rust gebruikt een paard 30 tot 40 procent van zijn longen, in beweging een veel groter deel. Bij langdurig stilstaan, kunnen bacteriën in de longen er moeilijker uit. De algehele kwaliteit van de longen  verbetert dus door beweging en bewegingsruimte (buiten).

 

  • Iedere stap die het paard zet, activeert het hoefmechanisme en heeft een rechtstreeks gevolg voor het terugstromen van het bloed door de benen naar het hart.  Het pompmechanisme van de  hoefwand moet zich elastisch over de bodem kunnen spreiden (een constant gebruik van hoefijzers is een belemmering voor dit natuurlijk mechanisme).

 

  • Een paard met te weinig beweging kan zogenaamde stalbenen ontwikkelen. Dit komt omdat het lymfestelsel, dat weefselvocht in het lichaam laat circuleren, dan niet goed werkt. Zwachtelen lost het probleem niet op.

 

  • Beweging zorgt voor een betere aanmaak van kraakbeen. Kraakbeen heeft als functie om de beweging van de verschillende botdelen in een gewricht soepel te maken.  Zowel jonge veulens als oudere paarden hebben baat bij energie die vrijkomt door beweging. Zet een paard op leeftijd dus niet stil.


Kortom: dagelijkse beweging en sociaal contact verminderen de kans op ongewenst gedrag!