VZW Perdito Vereniging voor Paarden in Nood
in samenwerking met kinderen en volwassenen met een beperking

Click here to edit subtitle

Ontstaan


Toen ik 60 jaar werd, kwam er onverwacht een mooi wit paard in mijn leven.  

De prins was er al... het paard kwam later. 


Ik was nog nooit dicht bij een paard geweest en ik zou er voor zorgen terwijl de eigenaar met vakantie was.

De merrie, Sunny, was heel nerveus.  Ze duwde mij weg, ik weende van schrik. Ze was erg dominant en haalde van alles uit: ze zette me vast tegen de muur, steigerde...  In de binnenpiste kwam ze aan gegaloppeerd en stopte op enkele centimeters voor mij.  Het zand zat me in de haren.  Ik verstijfde van angst. Toen de eigenaar terugkwam, bleken zijn stiefkinderen wel nog van het paard te houden maar waren niet echt bereid om er hun tijd in te steken.

Eerder was de merrie al opgevangen door een dame die haar van de dood gered heeft.  Haar oorspronkelijke naam was 'Perdito'.

Nathalie, die haar onder haar hoede nam, noemde haar 'Sunny'.  Deze dame heeft nooit een band met haar kunnen bekomen.  Sunny gedroeg zich koppig en dominant.  Nathalie was er bang van.  Dus terug weg... en zo zou het nog een tijdje doorgegaan zijn met als vermoedelijk eindstation slachthuis.
Ik weet niet wat mij toen bezielde, maar ik wilde haar zelf houden.  Ik kende niets van paarden en ben dan op zoek gegaan naar lesgevers.  Na een lange zoektocht ben ik op een fantastische lesgeefster gevallen: Valerie.  Haar aanpak is gebaseerd op Centered Riding en Freestyle training.  Met heel veel geduld en liefde heeft ze ons beiden tot een team gebracht.  Sunny is nog steeds moeilijk en probeert nog steeds haar zin door te drijven maar ik neem haar zoals ze is.  Ik besef nog elke dag dat we zonder elkaar zo kwetsbaar zijn.

Ondertussen heb ik ook de ruin Kubi opgevangen.  Hij kon niet meer verkocht worden omdat hij vroeger als springpaard overtraind is geweest.

Het is nu mijn passie om verder mis begrepen en verwaarloosde paarden op te vangen, maar ook paarden die onterecht het label 'gevaarlijk' opgeplakt krijgen.

Perdito pleit voor een menswaardig en dierwaardig bestaan.  Door het besef wat paarden voor mensen kunnen doen, is het de vurige wens om in de toekomst individueel begeleide sessies te organiseren voor persoonlijke groei, door middel van training met gerehabiliteerde paarden.  


Help ons misbruik, verwaarlozing en onbegrip uit de wereld bannen.


Iris Gillade, voorzitster