VZW Perdito Vereniging voor Paarden in Nood
in samenwerking met kinderen en volwassenen met een beperking

Click here to edit subtitle

Huidige kuddeSUNNY


Sunny Girl is een Andalusische merrie, die enkele jaren geleden bij Iris terecht kwam.  Het aantal eigenaars was niet meer te tellen.  Ze had een reputatie opgebouwd van niet te willen werken, koppig, arrogant en wantrouwig te zijn. Zoals zoveel paarden met die reputatie, werd ze eigenlijk gewoon niet begrepen.  Er is twee jaar met haar gewerkt, met veel respect, heel veel liefde en geduld.

Ze is nog steeds eigenzinnig, maar dat mag.  Haar taak ligt ergens anders, als inspirator van Perdito. Ze maakt veel los bij wie met haar in aanraking komt.  In onze vzw zetten we haar in als coaching paard, om mensen die dit nodig hebben op hun weg te helpen.

 

AMBER
 
Zomereczeem is een allergische reactie die vooral op de manen en rond de staart wordt aangetroffen.  Het is een vervelende, hardnekkige, seizoensgebonden aandoening. Onze pony Amber weet er alles over: door de hevige jeuk heeft ze zich langdurig tot bloedens toe kapot geschuurd. Haar eigenares wist er geen raad mee en besloot zich van haar te ontdoen. Het kostte heel wat overredingskracht om haar aan onze zorgen over te laten en haar een fataal einde te besparen.  Sommige paarden hebben nu eenmaal een aanleg voor deze overgevoeligheid, soms met pijnlijke gevolgen.  Maar laat dit geen reden zijn om een dier te dumpen!  Een goede verzorging en aangepaste omgeving kunnen veel ellende voorkomen.  Dankzij een middeltje uit onze huisapotheek is deze flinke pony grotendeels van haar jeuk verlost.  De gezonde zeelucht en open, winderige polderweides doen de rest.
 


MELVIN

     
Melvin helpt de allerkleinsten hun eerste stapjes in de paardenwereld te zetten.  Geen problemen dus voor dit lefgozertje, behalve... gulzigheid.  Sinds enkele jaren mag hij als volwaardig paardje bij de "groten" staan, waar hij onder het motto "klein maar dapper" zich als een olijke kuitenbijter gedraagt.  In het voorjaar 2013 liep het even serieus mis met Melvin, hij bleek in erge mate hoef bevangen te zijn.  Maar dit paardje liet zich niet zomaar kennen en vocht terug.  Uiteraard heeft zijn opgelegd dieet en de gepaste medische zorg hier ook toe bijgedragen...   Dus aan bezoekers: "gelieve niet te voederen a.u.b." (wat overigens voor al onze paarden geldt!)
 
PATCHY
 
Miss Supreme Patchy is een niet-alledaagse Rowan Appaloosa.  Zij werd regelmatig door iemand met rijervaring getraind, wegens tijdsgebrek bij de eigenaars.  Paard en ruiter beleefden veel plezier aan elkaar.  Helaas sloeg het noodlot toe toen de  eigenares zwaar ten val kwam tijdens een rit met Patchy.  De emoties werden te sterk en de nabijheid van het paard was onmogelijk geworden.  Voorlopig werd Patchy opgevangen door de ruiter waarmee ze inmiddels vertrouwd was.  Toch was deze na lang aarzelen genoodzaakt om naar een vast en paardvriendelijk onderkomen op zoek te gaan.  Het ongeval had immers ook bij het paard traumatische sporen achter gelaten. 
Patchy is betrouwbaar en zelfzeker.  In het gezelschap van de andere paarden blijft ze soms wel in zichzelf terug getrokken.  Op stap gaan voor een rustige buitenrit is haar favoriete bezigheid, alsook ontsnappingsroutes plannen op zoek naar een lekker stukje groen.  Ze laat snel merken waar ze geen zin in heeft.  Dames op rijpere leeftijd hebben daar toch het volle recht toe, niet? 
 


BATIS

 

Batis is 17 jaar en had last van hoefkatrol.  Zijn eigenares kon hem wegens een verhuis niet meer houden maar zocht voor hem een goede plaats.  Batis had het aanvankelijk moeilijk met de verandering en zocht troost bij Master, met wie hij intussen een hechte vriendschap heeft gesloten.   Hij is een lief en gevoelig paard dat belang hecht aan zijn kudde.  De overstap was voor hem dan ook niet zo evident.  Hij was aanvankelijk erg gesloten maar gaandeweg kwam de glans terug in zijn ogen en intussen heeft hij zijn draai gevonden. 


VUTOMO of MO

 
Vutomo is een voormalig KWPN springpaard, die ook enkele overwinningen op zijn palmares mocht noteren.  Hij werd door zijn vorige eigenares gekocht om te springen maar bleek een probleem te hebben met zijn spronggewricht.  Daardoor mankt hij af en toe.  Een lang medisch traject later was het verdict onverbiddelijk: als de eigenares haar sport wilde verder zetten, zou dit niet meer met Vutomo kunnen.  Met pijn in het hart besloot ze een goeie plaats te zoeken voor hem.  Zijn roepnaam was "Vuto", wij maakten er "Mo" van omdat dit naar ons gevoel beter bij hem paste.  Mo werd door de merries in onze kudde allesbehalve hartelijk onthaald, maar hun gedrag veranderde snel toen hij na enkele dagen zijn natuurlijke charmes bovenhaalde.  Hij ontpopte zich in geen tijd tot een zelfzekere leider met ondeugende streken!  

Mo vond een soulmate bij 1 van onze vrijwilligsters, werd door haar geadopteerd en vertrok op 16/12/2013 naar zijn nieuwe thuis.  Mo is een paard dat duidelijk nog wil werken maar in zijn enthousiasme zijn fysieke grenzen niet kent.  Zijn nieuwe adoptiebaasje zorgde goed voor hem en probeerde een juiste balans te vinden voor hen beiden, rekening houdend met zijn beperkingen.  Die bleken toch veel zwaarder door te wegen dan aanvankelijk gedacht en onze Vzw heeft hem teruggehaald, om hem wegens gezondheidsredenen volledig op rust te stellen.  Hij heeft een tijdje op een andere locatie gestaan maar sinds onze verhuis is hij terug herenigd met de kudde. 


MUSCAT  25/03/2016


Muscat, een mooie ruin van 20 lentes, heeft 17 jaar gediend bij de politie in Brussel .
Hij is op ons domein gekomen. Onze Melvin heeft hem meteen hartelijk begroet.
Van OK ik mag je, maar ik wil wel de baas over jou zijn. Een paar keer met zijn kleine beentjes gedreigd.
Muscat was daar totaal niet van onder de indruk, de kleine deed maar dapper verder.


Perdito telt twee bekwame shiatsu therapeuten die Muscat hebben geholpen om al zijn gewrichten wat terug soepel te brengen. Hij had ook heel erg tranende ogen. Hij mankte op zijn rechter voorvoet en achteraan op zijn linker voet.


Om aan de kudde te wennen kwam er iedere dag een ander paard bij hem in de piste staan. Het gevreesde moment was die samen met Mo. Intussen behoort Muscat al tot een vast lid van de kudde.


RUDY (Sharang) 02-10-2016


Een pracht van een pony, 4 jaar oud. Net als Amber heeft hij wat last van zomereczeem.

Zijn naam was 'Rudy' en hij zou bij ons de kudde vervoegen als "Ruby" maar uiteindelijk werd het Sharang. 

 

De eerste kennismaking was elkaar begroeten aan de omheining. Een weekje later reeds gezellig samen.
Melvin vond het geniaal maar Amber was er niet zo voor te vinden. Sharang en Melvin genoten alvast van elkaars gezelschap.


Sharang heeft intussen zijn oude naam terug gekregen 'Rudy'. Hij was soms zeer nukkig en wilde niet altijd luisteren. Er was een aanvoelen dat hij zich niet gelukkig voelde met zijn nieuwe naam. Dit werd uitgetest en ja bij het horen van zijn wel vertrouwde naam was hij enthousiast en zeer blij. Hij is veranderd, terug een vrolijke rakker die zich beter in zijn vel voelt en niet meer hoeft dwars te liggen. We hebben zijn boodschap uiteindelijk begrijpen, wat fijn en allen blij met onze Rudy.
BRAIN 07-04-2018

Door het spijtige verlies van Master kwam er een plaatsje vrij om een "oudje" een goeie tweede thuis te geven.
Zo kwam zaterdag ll. "BRAIN" de kudde vervoegen. Deze 15 jarige Tinker (ruin) voelde zich snel thuis en veroverde onmiddellijk mens en ander dierenhart. Goed in omgang met andere paarden en kinderen zijn BRAIN's voornaamste
troeven.
Tevoren werd hij ingezet voor huifkar, huifbed en zadelritten.

Brian is ondertussen al goed ingeburgerd en staat bij de kudde van Muscat, Patchy en Batis. Hij is superlief, komt
graag knuffelen en wordt heel graag van kop tot teen verwend. Helaas ontdekken we vrij snel dat Brian last heeft van
zijn gewrichten in zijn voorbenen, vooral rechts vooraan. Een duidelijke oorzaak is tot op heden niet gekend maar zeker is dat Brian pijn heeft en mank loopt. Advies van de dierenarts : infiltratie. Duurzame behandelingen (in 2 fases). Er kwam een oproep voor steun en Brain verkreeg de nodige verzorging, intussen gaat het vrij goed en geniet hij volop van zijn verblijf bij Perdito.