VZW Perdito Vereniging voor Paarden in Nood
in samenwerking met kinderen en volwassenen met een beperking

Click here to edit subtitle

Huidige kuddeSUNNY


Sunny Girl is een Andalusische merrie, die enkele jaren geleden bij Iris terecht kwam.  Het aantal eigenaars was niet meer te tellen.  Ze had een reputatie opgebouwd van niet te willen werken, koppig, arrogant en wantrouwig te zijn. Zoals zoveel paarden met die reputatie, werd ze eigenlijk gewoon niet begrepen.  Er is twee jaar met haar gewerkt, met veel respect, heel veel liefde en geduld.

Ze is nog steeds eigenzinnig, maar dat mag.  Haar taak ligt ergens anders, als inspirator van Perdito. Ze maakt veel los bij wie met haar in aanraking komt.  In onze vzw zetten we haar in als coachingpaard, om mensen die dit nodig hebben op hun weg te helpen.

MASTER

 

Grand Master Flight, een Ierse volbloedruin, was in een vorig leven springpaard in Ierland.  Om medische reden (op veel te jonge leeftijd veel te zwaar getraind geweest, met als gevolg blijvend letsel), kon hij niet meer voor de springsport worden ingezet. 

Een Belgische eigenaar ontfermde zich over hem en noemde hem "Kubi" omwille van zijn hoekige bouw.  Toen zijn eigenaar onverwacht overleed, kon Kubi niet meer verkocht worden.  Hij stond in de wei, was heel mager en kon niet meer lopen door de slechte staat van zijn hoeven. Hij had door het lange stilstaan ook bespiering verloren. Intussen is hij goed aangekomen en loopt hij zonder hoefijzers.  Hij wordt nu regelmatig getraind en kan opnieuw bereden worden, zonder bit en zonder druk, alleen met lichaamstaal. In het begin was hij heel onderdanig en passief, maar nu laat hij al meer zien wat hij wil.  Daarom hebben we ook zijn oorspronkelijke naam in ere hersteld en hem terug Master genoemd.  Master houdt van "zijn" merries en van de mensen rond zich.  Een echte knuffel.  Zijn gezondheid blijft bijzondere aandacht vragen, maar dit wordt nauwgezet opgevolgd.

 

AMBER
 
Zomereczeem is een allergische reactie die vooral op de manen en rond de staart wordt aangetroffen.  Het is een vervelende, hardnekkige, seizoensgebonden aandoening. Onze pony Amber weet er alles over: door de hevige jeuk heeft ze zich langdurig tot bloedens toe kapot geschuurd. Haar eigenares wist er geen raad mee en besloot zich van haar te ontdoen. Het kostte heel wat overredingskracht om haar aan onze zorgen over te laten en haar een fataal einde te besparen.  Sommige paarden hebben nu eenmaal een aanleg voor deze overgevoeligheid, soms met pijnlijke gevolgen.  Maar laat dit geen reden zijn om een dier te dumpen!  Een goede verzorging en aangepaste omgeving kunnen veel ellende voorkomen.  Dankzij een middeltje uit onze huisapotheek is deze flinke pony grotendeels van haar jeuk verlost.  De gezonde zeelucht en open, winderige polderweides doen de rest.
 


MELVIN

     
Melvin helpt de allerkleinsten hun eerste stapjes in de paardenwereld te zetten.  Geen problemen dus voor dit lefgozertje, behalve... gulzigheid.  Sinds enkele jaren mag hij als volwaardig paardje bij de "groten" staan, waar hij onder het motto "klein maar dapper" zich als een olijke kuitenbijter gedraagt.  In het voorjaar 2013 liep het even serieus mis met Melvin, hij bleek in erge mate hoefbevangen te zijn.  Maar dit paardje liet zich niet zomaar kennen en vocht terug.  Uiteraard heeft zijn opgelegd dieet en de gepaste medische zorg hier ook toe bijgedragen...   Dus aan bezoekers: "gelieve niet te voederen a.u.b." (wat overigens voor al onze paarden geldt!)
 
PATCHY
 
Miss Supreme Patchy is een niet-alledaagse Rowan Appaloosa.  Zij werd regelmatig door iemand met rijervaring getraind, wegens tijdsgebrek bij de eigenaars.  Paard en ruiter beleefden veel plezier aan elkaar.  Helaas sloeg het noodlot toe toen de  eigenares zwaar ten val kwam tijdens een rit met Patchy.  De emoties werden te sterk en de nabijheid van het paard was onmogelijk geworden.  Voorlopig werd Patchy opgevangen door de ruiter waarmee ze inmiddels vertrouwd was.  Toch was deze na lang aarzelen genoodzaakt om naar een vast en paardvriendelijk onderkomen op zoek te gaan.  Het ongeval had immers ook bij het paard traumatische sporen achter gelaten. 
Patchy is betrouwbaar en zelfzeker.  In het gezelschap van de andere paarden blijft ze soms wel in zichzelf terug getrokken.  Op stap gaan voor een rustige buitenrit is haar favoriete bezigheid, alsook ontsnappingsroutes plannen op zoek naar een lekker stukje groen.  Ze laat snel merken waar ze geen zin in heeft.  Dames op rijpere leeftijd hebben daar toch het volle recht toe, niet? 
 


BATIS

 

Batis is 17 jaar en had last van hoefkatrol.  Zijn eigenares kon hem wegens een verhuis niet meer houden maar zocht voor hem een goede plaats.  Batis had het aanvankelijk moeilijk met de verandering en zocht troost bij Master, met wie hij intussen een hechte vriendschap heeft gesloten.   Hij is een lief en gevoelig paard dat belang hecht aan zijn kudde.  De overstap was voor hem dan ook niet zo evident.  Hij was aanvankelijk erg gesloten maar gaandeweg kwam de glans terug in zijn ogen en intussen heeft hij zijn draai gevonden. 


VUTOMO

 
Vutomo is een voormalig KWPN springpaard, die ook enkele overwinningen op zijn palmares mocht noteren.  Hij werd door zijn vorige eigenares gekocht om te springen maar bleek een probleem te hebben met zijn spronggewricht.  Daardoor mankt hij af en toe.  Een lang medisch traject later was het verdict onverbiddelijk: als de eigenares haar sport wilde verder zetten, zou dit niet meer met Vutomo kunnen.  Met pijn in het hart besloot ze een goeie plaats te zoeken voor hem.  Zijn roepnaam was "Vuto", wij maakten er "Mo" van omdat dit naar ons gevoel beter bij hem paste.  Mo werd door de merries in onze kudde allesbehalve hartelijk onthaald, maar hun gedrag veranderde snel toen hij na enkele dagen zijn natuurlijke charmes bovenhaalde.  Hij ontpopte zich in geen tijd tot een zelfzekere leider met ondeugende streken!  

Mo vond een soulmate bij 1 van onze vrijwilligsters, werd door haar geadopteerd en vertrok op 16/12/2013 naar zijn nieuwe thuis.  Mo is een paard dat duidelijk nog wil werken maar in zijn enthousiasme zijn fysieke grenzen niet kent.  Zijn nieuwe adoptiebaasje zorgde goed voor hem en probeerde een juiste balans te vinden voor hen beiden, rekening houdend met zijn beperkingen.  Die bleken toch veel zwaarder door te wegen dan aanvankelijk gedacht en onze Vzw heeft hem teruggehaald, om hem wegens gezondheidsredenen volledig op rust te stellen.  Hij heeft een tijdje op een andere locatie gestaan maar sinds onze verhuis is hij terug herenigd met de kudde. 


MUSCAT  25/03/2016


Muscat, een mooie ruin van 20 lentes, heeft 17 jaar gediend bij de politie in Brussel .
Hij is op ons domein gekomen. Onze Melvin heeft hem meteen hartelijk begroet.
Van OK ik mag je, maar ik wil wel de baas over jou zijn. Een paar keer met zijn kleine beentjes gedreigd.
Muscat was daar totaal niet van onder de indruk, de kleine deed maar dapper verder.


Perdito telt twee bekwame shiatsu therapeuten die Muscat hebben geholpen om al zijn gewrichten wat terug soepel te brengen. Hij had ook heel erg tranende ogen. Hij mankte op zijn rechter voorvoet en achteraan op zijn linker voet.


Om aan de kudde te wennen kwam er iedere dag een ander paard bij hem in de piste staan. Het gevreesde moment was die samen met Mo. Intussen behoort Muscat al tot een vast lid van de kudde.Sharang 02-10-2016


Een pracht van een pony, 4 jaar oud. Hij heeft net als Amber wat last van zomereczeem.

Zijn naam was 'Rudy' en hij zou bij ons de kudde vervoegen als "Ruby" maar uiteindelijk werd het Sharang. 

 

De eerste kennismaking was elkaar even begroeten aan de omheining. Een weekje later reeds gezellig samen.
Melvin vond het geniaal maar Amber was er niet zo voor te vinden.
Sharang en Melvin genieten alvast van elkaars gezelschap.